Het bewuste en het onbewuste


Als je kijkt naar het plaatje hierboven kan je begrijpen waarom "iets op alleen wilskracht volhouden" zo moeilijk is. Denk aan lijnen, denk aan willen stoppen met roken. Je probeert dan als het ware je 10% bewustzijn vol in te zetten om je 90% aan andere overtuigingen te overrulen. En jazeker: met een krachtige wil kan je heel veel bereiken. Maar het is veel handiger om óók het slimme onbewuste aan jouw kant krijgen. 

Ons normale bewustzijn is een super handige tool! We kunnen er van alles mee. Denken, regelen, organiseren. Dingen op een rijtje zetten. Het is, zeg maar, je logica, je gewone, gezonde verstand. Een praktisch en onmisbaar instrument! Je normale bewustzijn maakt ongeveer 10% uit van je totale bewustzijn en daarom worden er voor de dingen die je eenmaal onder de knie hebt, "automatische programmaatjes" geschreven welke naar je onderbewustzijn worden doorgesluisd (zeg maar gedownload naar je "harde schijf"). Denk aan dingen als. autorijden; in het begin moet je bij alles nog nadenken, koppeling in,  gaspedaal omhoog, nu in de volgende versnelling... en later rijd je op de automatische piloot. Maar ook lopen, fietsen, een boterham smeren.. Alles heb je eens moeten leren en doe je nu zonder er zelfs bij na te hoeven denken. En dat is dankzij je .. 

Het onderbewustzijn dus....  deze maakt zo'n 90% uit van je totale bewustzijn en is de plek waar o.a. al deze automatische programma's opgeslagen liggen. Hier ligt ook alles wat je gevoelens en emoties aangaat en alles wat je in je leven gezien, ervaren en gevoeld hebt. Dingen waar je je bewust van bent maar óók dingen die je niet meer weet. En dan is er nog alles wat je zomaar voor "waar" hebt aangenomen. Bijvoorbeeld omdat je ouders of leraren het zeiden, of "omdat iedereen het altijd zo deed" (in andere culturen gelden bijvoorbeeld weer heel andere algemene regels als zijnde "normaal") Ligt iets eenmaal vastgelegd, dan is het voor jouw onderbewustzijn normaal dat daar ook naar wordt gehandeld, als een automatische reactie. En zo liggen er allerlei conditioneringen in jouw onderbewustzijn a.h.w verankerd. Bijvoorbeeld verslavingen en gewoontes vallen hieronder. Maar ook dingen die je over jezelf bent gaan denken. (ik ben dat niet waard.. ik kan dat toch niet... ) 

Zo kan je bijvoorbeeld met overtuigingen zitten zoals "ik zal wel weer niet kunnen slapen".... "ik kan niet stoppen met roken want daar word ik onrustig van".... "ik wil wel maar heb er niet genoeg zelfvertrouwen voor") 
Gelukkig hoef je niet levenslang vast te blijven zitten aan overtuigingen die er eens in gesleten zijn. Ze zijn eigenlijk heel gemakkelijk te vervangen door nuttigere. Hypnose kan hierin veel betekenen: het is een tool om te kunnen "spreken"met het onderbewustzijn. 

Om dit te kunnen doen moeten we dus in het Onderbewustzijn zijn. Daar kom je niet zomaar, want de natuur heeft gezorgd voor een soort poortwachter die bepaalt wat "door mag". En maar goed ook dat er zo'n poortwachter is want stel je eens voor dat een wildvreemde tegen je zou zeggen dat je geen knip voor je neus waard was... en dat zou meteen in je onbewuste zitten voor de rest van je leven!! Wordt hetzelfde echter herhaaldelijk tegen je gezegd ( zeker als je nog jong/ontvankelijk bent en daarna steeds weer door jou zelf gedacht en bevestigd.) dan gaat de poortwachter op den duur denken "oké dan zal het dus wel zo zijn". Deze nieuwe conditionering wordt dan doorgelaten en je gedachten en gedragingen zullen daar op onbewuste niveaus naar zijn. (je gaat bijvoorbeeld niet die opleiding doen of je trekt mannen aan die jou niet op waarde weten te schatten) Tot nader order dus want alles in het leven is in een voortdurende beweging, en interactie met elkaar..

Het goede nieuws is dat je die oude overtuigingen eigenlijk heel gemakkelijk kan vervangen door nieuwe die beter bij passen bij wie jij inmiddels bent, en die jou beter dienen bij dat wat jij Nu wilt. Je kunt het zien als het vervangen van oude programmaatjes door nieuwe op je PC.. Bijvoorbeeld door iets gedurende een langere periode ontzettend vaak voor jezelf te denken/affirmeren totdat je onderbewustzijn ervan overtuigd is dat het waar is. Het kan ook, op een snellere en meer directe manier, door hypnose en een MP3 mee voor thuis.